Haj ápolása

A hajápolásról:

Ebben a mappában arról adnék egy kis felvilágosítást, mit, mivel, hogyan tegyünk, hogy könnyebb legyen kezelni a frizuránkat, és csillogó, ápolt, fényes, puha hajunk legyen.

Az otthoni hajápolásról (ami általában több alkalom, mint amit a fodrásznál töltünk, 1 hónapon belül.). Persze az is nagyon fontos, hogy kedvenc szakemberünk milyen termékeket használ.
Mindenki a fejbőrének megfelelő sampon kiválasztásával kell, hogy kezdje a dolgot. Én és vendégeim tapasztalatával azt gondolom, hogy a sok reklámfogás miatt sokan abba a hibába esnek, hogy a samponnál főleg azt keresik milyen lesz a hajuk tőle, pedig a sampon a fejbőr tisztítására szolgál és a hajunk puhasága stb. már nem a sampontól függ. Tehát elsősorban a fejbőrünkre koncentráljunk a választásnál, az ápolás a második legyen.
Balzsam. Sokan nem tudják de, ha a fejbőrre kerül és nem lesz rendesen onnan lemosva több kárt, csinálunk, mint hasznot. Zsírosodást, korpásodást is okozhat, de épp elég, ha csak összeesik miatta a frizuránk.
Tehát ha van egy nekünk megfelelő balzsam vagy pakolás ( ez a balzsamtól erősebb, ugyan azt a célt szolgálja) akkor főként a haj végekre és hosszára kenjük, ha pedig sikerül a tövére, fejbőrre is rá kenni, akkor nagyon alaposan kiöblíteni belőle!!!
Festett, vegyszerrel kezelt, dauerolt, nehezen fésülhető és hosszú vagy vasalt hajakra kötelező használni őket.
A nem kiöblítendő, hajban maradó általában összerázandó, fújós balzsamokat inkább csak kifésülő sprayként használjuk, mert nem olyan erősek, viszont olajos, szilikonos a tartalmuk tehát pluszba és nem a pakolás helyett nagyon jól fésülhetővé teszik a hajakat.

Helyes hajmosásról:

Alaposan bevizezzük és a samponból először csak keveset szétdörzsölünk a tenyerünkön és ezután visszük fel a hajunkra, ha kevésnek érezzük, akkor rakunk még rá. De attól nem lesz tiszta a hajunk, ha fél dobozzal rá locsolunk. Nyugodtan használhatunk az első mosáshoz enyhén hígított sampont, mert ez a tisztító, koszt és faggyút fellazító mosás. Leöblítjük, alaposan egy pici hab se maradjon. Ezután újra a már fent leírtak alapján megmossuk. Ilyenkor valószínűleg már jobban habzik majd, ezért kevesebb sampon is elég rá. Amit újra alaposan kiöblítünk.
Jöhet a balzsam vagy hajpakolás a haj minőségünktől függően. Előbb a kezünkben keveset szétoszlatva és ezután kenjük a hajunkra, ahová nem jutott oda rakunk még. Amennyiben véletlenül a fejbőrre is sikerült kenni mindenképp alaposan öblítsük ki belőle.
Mindig alaposan kell le mosni, mert ha a sampon maradék, meg a balzsam maradékok a hajon maradnak, akkor csak összetapadt zsíros hatást, érünk el. Viszont ha a tanácsaim alapján teszed, akkor biztos, hogy fényes, egészséges hajad lesz, persze ha megfelelő anyagokat választottál.
Amikor ráérsz, akkor a pakolással bekent hajadat takard le egy zuhany sapkával vagy egy zacskóval és tekerj rá egy törölközőt, 30 perc múlva pedig nagyon alaposan öblítsd le. Ezt nem kell minden haj mosás után, de ajánlott 2-3 hetente elvégezni. A sapi azért kell, mert ha csak simán a törölközőt rakod rá az a fele pakolást, felszívja.

Ezután jöhetnek a különböző finish termékek, aki még nem tudja, annak elárulom, hogy a hajhab NEM ápolásra szolgál, ha nem rögzítő, azaz tovább tarja meg a beszárított formát a haj ha raksz rá egy kicsit. (Van belőle ápoló hatású is, de az sem helyettesít egy jó balzsamot.) Nem kell egy kilót rárakni ezekből, a termékekből, mert csak összeragad tőle a haj, csak egy keveset.
Talán ezeket, a cuccokat a legnehezebb kiválasztani, nálam is jó pár darab végezte pályafutását a kukában mire megtaláltam a megfelelőeket, és persze itt is érvényes, hogy mindenkinek más termék felel meg.
Én mindenképpen ajánlok még fél hosszú és hosszú hajakhoz egy hajvégápolót.
Vasaláshoz még kötelező egy külön erre, célra kitalált anyag lehet spray (nekem ez van) vagy krém állagú mindegy csak használd, mert ez arra szolgál, hogy megvédje attól az óriási hőtől a hajad, aminek a vasaláskor kiteszed.
Fésülködni kell!!
Naponta 1-szer minimum, max. 2-3-szor, ha muszáj.
Nem csak felül ahol látszik, hanem alul is. Legalább olyan minden második nap nagyon alaposan mindenhol (egy részét fel is tűzheted, ha úgy könnyebb és rétegenként leengedve fésüld) és akkor a nagy gubancokat el tudod kerülni, ezért nem fogod megtépni magad.
Göndör hajnál haj mosáskor alaposan, szárazon tilos csak a kezeddel rendezd el a fürtjeidet.
Viszont balzsammal a hajadon mindig bontogasd ki és leöblítés után is.

Póthajak ( európai minőségű hajak ) kezeléséről:

Mindent úgy kell tenni vele, mint a saját hajaddal. A fent említett helyes módon.
Picit több ápoló anyaggal és időben, azaz 2 max. 3 havonta ha vissza varratod, rakatod (mindegy melyik technika. Mert nem a lenövés a gond, hanem ha túl sokáig hordod a saját hajad, amin rajta van folyamatosan, hullik (Mindenkinek van természetes napi haj hullása, ami benne marad a tincsekbe, mert fogja a ragasztó, vagy a fonásban marad.) össze rasztásodik és összeszakadozhat, mivel már, nincs ami, igazán tartsa.)
Ezért ha betartod az ajánlásaim, meg tudod előzni az idő előtti haj cserét, mert később fog töredezni.

Rendesen meg kell szárítani, a vizesen szekrénybe berakott ruha is büdös.
(Próbáld, ki ha nem hiszed.) Nem csak a szag a probléma, de összeszedhetsz gombát, bacit, mert szeretik az ilyen sötét, nedves környezetet.
Fésülködni nem csak illik, hanem kell is ne ess abba a hibába, mint sokan, hogy azt hiszik, egyszer felrakatják, aztán azzal már soha többet nem kell törődni. Megéri a gondoskodás, mert meghálálja a hajunk.
Csak azt a kínzást bírja ki, amit a saját hajad is kibír, mert ez ugyan olyan haj, mint amilyen a tied csak nem a te fejedből nőtt ki. Szóval nem lehet egyszer szőke egyszer fekete, aztán megint más színű, mert igen, tönkre fog menni.
Ezeket a saját és a vendégeim tapasztalata alapján írtam, csak jó tanácsok, amivel igyekszem megkönnyíteni a haj problémákat.
A hőillesztett vagy egyéb tincsenként felhelyezett hajat is kezelni kell, nagyon jó kis keféket lehet kapni hozzájuk. Szerintem 2 havonta illik újra rakatni, mert rasztásodik és esetleg már a lenövés miatt hamarabb bele is tudsz fésülni, de ezt mindenki érzi magának.